Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Zapiekane penne z kurczakiem, brokułami i gorgonzolą.

Domowa zapiekanka jest najlepszym sposobem na szybkie zaspokojenie głodu. Do wykonania poniższej wybrałam kurczaka, brokuły i gorgonzolę, a bazę stanowi makaron penne. Miało być przede wszystkim zdrowo, szybko i…kolorowo. Myślę, że propozycja spodoba się wszystkim, a w szczególności rodzicom, którzy pod „pierzynką” roztopionego serka będą mogli „przenycić” swoim pociechom drogocenne warzywka, jakimi niewątpliwie są brokuły. Tylko się zajadać!
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie makaronu penne
1 brokuł
2 piersi z kurczaka
30 dag sera gorgonzola
1/2 kostki serka topionego
20 dag sera żółtego
1 cebula
150 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
olej
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie bazy:
 
Podzielony na różyczki brokuł zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli i odczekujemy ok. 1/2 h, oczyszczając przed niepożądanymi „gryzoniami”, które w tym czasie powinny wypłynąć na powierzchnię wody. Po 5-minutowym gotowaniu w osolonej wodzie odcedzamy, polewając zimną wodą. W między czasie gotujemy makaron „al dente” również w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i polewamy zimną wodą jak w przypadku brokuła.Na zeszklonej na patelni cebuli smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:

W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę. Do gorącej mieszanki dodajemy gorgonzolę i serek topiony, czekając do całkowitego rozpuszczenia, Całość doprawiamy solą i pieprzem.Makaron, brokuły, cebulkę z kurczakiem mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.Całość polewamy powstałym sosem serowym i posypujemy startym serem żółtym.Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.Smacznego! 

20 Komentarzy w
“Inspiracje kulinarne. Zapiekane penne z kurczakiem, brokułami i gorgonzolą.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE