Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Walentynki o każdej porze dnia.

Walentynki coraz częściej budzą skrajne emocje. We wszechobecnym internecie można znaleźć mnóstwo powodów na to, by ich nie obchodzić. Osobiście uważam, że żadnymi gadżetami nie zastąpimy wzajemnej bliskości, a prawdziwe uczucie powinno być pielęgnowane przez każdy dzień w roku, a już na pewno nie wolno wystawiać je na pokaz, jednak w myśl zasady  „Celebruj zmiany” staram się pozytywnie odnosić do przydarzających się okazji, by móc je spędzić z bliskimi w wyjątkowy, niebanalny sposób. Jako że ostatnio najwięcej czasu spędzam w kuchni, swoje serce zostawiłam na… talerzu:)

Dziś mam dla Was trzy  Walentynkowe propozycje: na śniadanie do łóżka, romantyczny obiad i słodki podwieczorek.  Trzy dowody na to, że gotowanie jest po prostu sexy!

Propozycja na śniadanie: JAJKA SADZONE OD SERCA

(Jajka w kształcie serduszek to niecodzienny pomysł na leniwy poranek u boku ukochanego. Takie śniadanie sprawi, że dzień rozpocznie się smacznie i przyjemnie)

5 - 1 (1)

Składniki:

2 jajka

kilka pomidorów koktajlowych

kawałek masła

szczypiorek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło. Do środka foremki w kształcie serca wbijamy jajko, dociskając jej boki, by białko nie wypłynęło na zewnątrz. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie lub czekamy do chwili ścięcia żółtka. Układamy na talerzu. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Uwaga! W przypadku braku foremki można użyć długiej parówki z szynki lub długiego kabanosa. Przecinamy je wzdłuż na pół, ale nie do końca, pozostawiając 2 cm nierozcięte części, a następnie ich końce odwijamy na zewnątrz, spinając wykałaczką.

Propozycja na obiad: KREM SZPARAGOWY Z ODROBINĄ ZMYSŁOWOŚCI

(Szparagi należą do grona najskuteczniejszych afrodyzjaków, dlatego nie może ich zabraknąć w tym dniu na stole.)

5 - 1 (2)

Składniki:

bulion warzywny/ ok. 5 szklanek

2 ziemniaki

500 g zielonych szparagów (mogą być też białe)

1 cebula

1 łyżka masła

2 żółtka

1/2 pęczka zielonej pietruszki

szczypta soli

szczypta cukru

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone z włókien szparagi kroimy na odcinki 2-centymetrowe, odcinając główki. Obieramy ziemniaki, krojąc je w drobną kostkę. Do podgrzanego bulionu wrzucamy kawałki szparagów (oprócz główek) oraz pokrojone ziemniaki. Całość przyprawiamy solą. Wywar gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu, gdy szparagi będą miękkie (należy uważać, by się nie rozgotowały). Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do ziemniaków i szparagów.

W miseczce rozkłócamy żółtka widelcem, wlewamy niewielką ilość wywaru spod szparagów, mieszamy do momentu połączenia się składników. Zdejmujemy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na palniku na kilka sekund, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, przestudzamy, doprawiamy solą i odrobiną cukru. Miksujemy.

Główki szparagów gotujemy na parze, dekorując nimi powierzchnię zupy przed podaniem. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Propozycja na podwieczorek: SERDUSZKA Z OKIENKIEM DLA UKOCHANEGO

(Pudełeczko kruchych ciasteczek osłodzi podwieczorek, a Wasz łasuch nie przejdzie obok niech obojętnie.)

Desktop38

Składniki:

250 g margaryny

450 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

1 jajko

dżem (smak do wyboru)

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wkładamy zimną margarynę, pokrojoną na kawałki, dosypujemy mąkę, proszek i cukier, wbijamy jajko. Całość ugniatamy do momentu, gdy ciasto połączy się w zbitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni na grubość 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. W połowie z nich mniejszą foremką wykrawamy serduszka. Na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia , układamy foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, na termoobieg. Wykładamy po ok. 13 minutach. Całe ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywami „okienkami”. Posypujemy cukrem pudrem.

A jeśli ogarnie Was totalne lenistwo, nie pozostaje nic innego, jak zrobić „maślane” oczy, pięknie się uśmiechnąć i obdarowywać CAŁUSAMI!

Słodkiego dnia!

1

17 Komentarzy w
“Inspiracje kulinarne. Walentynki o każdej porze dnia.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE