Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Dietetyczna przekąska – jabłka zapiekane pod kruszonką.

Sezon „jabłkowy” w Polsce trwa przez cały rok. Nie jest to dziwne, biorąc pod uwagę, że należymy do grona trzech największych na świecie producentów jabłek – eksportujemy je na szeroką skalę, co świadczy o dużym popycie na nie za granicą.  Ale czy sami zajadami się nimi bez ustanku? Raczej nie, wybierając w zamian inne, dużo bardziej kolorowe i pachnące owoce – soczyste truskawki, słodkie czereśnie, sycące jagody, tudzież egzotyczne nowinki, które kuszą z warzywniaka. Muszę przyznać, że bardzo rzadko jadam surowe jabłka, ponieważ ich „cierpki” smak po prostu mi nie odpowiada. I choć wiem, że są ich przeróżne odmiany, mniej lub bardziej słodkie czy kwaśne, raczej omijam je z koszykiem w ręku. A to wielki błąd.

Angielskie przysłowie mówi: „An apple a day keeps the doctor away”. Nie da się  ukryć, że jabłka posiadają wiele dobrodziejstw, które służą naszemu zdrowiu, ale są też świetną niskokaloryczną przekąską, która pozwala na długo zachować uczucie sytości, a dzięki błonnikowi reguluje i przyspiesza przemianę materii, która zbawiennie wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki.  Dlatego od niedawna staram się by coraz częściej  gościły w moim jadłospisie.

Dziś mam dla Was super dietetyczną przekąskę – zapiekane jabłka pod kruszonką z płatków owsianych. Oba składniki są  znakomitym „zaspokajaczem” głodu, a więc chętnie powinny po nie sięgać osoby, które chciałyby szybko i efektownie schudnąć. Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu, a jabłka w takiej postaci smakują wyśmienicie. Zwłaszcza zimową porą. Zachęcam do wypróbowania! Uzależnia;)

Składniki (2 porcje)

250 g jabłek (ok. 3 jabłek średniej wielkości)

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki brązowego cukru

25 g płatków owsianych

20 g masła

25 g mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy owoce. Dodajemy cynamon i 1 łyżkę cukru.Dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z patelni.2 - 1Płatki owsiane, masło, mąkę oraz resztę cukru przekładamy do miski i rozgniatamy w palcach do momentu, aż wszystkie składniki połączą się.1 - 1Przestudzone jabłka rozdzielamy do kokilek/innych naczyń żaroodpornych, a na ich wierzch kładziemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Całość wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 160 stopni C, na termoobieg. Pieczemy ok. 20 minut.5 - 1Smacznego!4 - 1 (1)

10 Komentarzy w
“Inspiracje kulinarne. Dietetyczna przekąska – jabłka zapiekane pod kruszonką.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE