Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarnie. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym.

Cukinia, bardzo popularna w naszych domach, daje szeroki wachlarz kulinarnych poczynań: można ją smażyć, dusić, marynować, zapiekać, można i jeść na surowo. Ale czy kiedykolwiek widzieliście i próbowaliście jej pięciopłatkowych kwiatów? Pytam poważnie, bo w Polsce z ich dostępnością jest bardzo krucho, w dodatku na większości bazarach wciąż można spotkać się z niedowierzaniem, co do ich konsumpcyjnych możliwości. Mnie się udało i w końcu dopadłam je w hipermarkecie Migros w Szwajcarii i…już następnego dnia leżały na moim talerzu:)

Te piękne roślinki, które swoją żółtą soczystą barwę zawdzięczają karotenoidom, są bogate w żelazo, potas, magnes oraz szereg witamin. Mają właściwości odkwaszające, działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii. Ponadto są lekkostrawne, a co istotne – posiadają znikome ilości kalorii, dzięki czemu wspomagają proces odchudzania.

Po czym poznać, że są świeże? Muszą być „zdrowo” napęczniałe, nienaruszone, jasne, bez skręconych krawędzi płatków.

Jak je przyrządzić?  Na wiele sposobów. Ja usmażyłam na patelni w cieście naleśnikowym. Byłam pozytywnie zaskoczona ich delikatnym, orzeźwiającym smakiem. Te nietypowe „naleśniki” skradły moje podniebienie i na pewno zaserwuję je jeszcze nie jeden raz, być może w innym wydaniu. To świetna propozycja śniadaniowa, więc tak przy sobocie zachęcam…:)

Składniki:

10 sztuk kwiatów cukinii

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody gazowanej

1 jajko

szczypta soli

masło do smażenia

Przygotowanie:

Kwiaty cukinii dokładnie myjemy (otwieramy kielich), a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ze środka wyjmujemy włókna -pręciki i odcinamy łodygi (o ile już nie są usunięte). 2 - 1

1 - 1 (3)W misce mieszamy mąkę, mleko, wodę i jajko do momentu otrzymania zwartej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę. Przyprawiamy szczyptą soli.3 - 1 (8)Na patelni rozgrzewamy masło. Kwiaty cukinii umaczamy w cieście, a następnie z każdej strony obsmażamy, do otrzymania delikatnie zarumienionej panierki.6 - 1Podajemy solo lub w towarzystwie sałatki (tu: pomidorki koktajlowe z kawałkami ogórka i serkiem feta).p;''' - 1Smacznego!

21 Komentarzy w
“Inspiracje kulinarnie. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE