Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Makowiec krok po kroku.

Makowiec to jeden z najbardziej „okazjonalnych” ciast, pieczony od „święta” w naszym domu. Na Wielkanocnym stole nie może go zabraknąć – zaraz obok babki piaskowej zajmuje poczytne miejsce. Najczęściej pieczony w kilku egzemplarzach, nie wytrzymuje dłużej niż 3 dni, znikając bezszelestnie niczym świeże bułeczki z piekarni. Ten tradycyjny domowy wypiek jest zdecydowanie lepszy od każdej jego kupnej wersji. W konfrontacji ze sklepowymi „podobiznami’ wygrywa nie tylko aromatycznym smakiem, ale też jest dużo bardziej wilgotny i pełny makowego farszu w środku, a także utrzymuje świeżość przez wiele dni.

Dziś mamina wersja, która, choć dość czasochłonna, nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności, a wyjątkowy smak, który pozostawia po sobie, rekompensuje czas poświęcony na jego zrobienie.

Zachęcam do wypróbowania na zbliżające się Święta z dwóch powodów: z jednej strony będziecie mieli pewny, smaczny, domowy rarytas, z drugiej – zapewnicie sobie dostatek, obfitość i spokojny sen – symbole jakie ze sobą niesie.

Składniki:/(3 makowce)

1/2 kg mąki + 1 łyżka mąki

1/2 szklanki cukru + 1 łyżka cukru

300 gramów ciepłego mleka

1 całe jajko

białko z 1 jajka

4 żółtka

1/4 kostki masła (50 dag)

5 dag drożdży

szczypta soli

ew. rodzynki

ew.cukier puder

Farsz:

1 puszka masy makowej (z firmy Bakaland)/odcedzić

25 dag maku mielonego / sparzyć

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:

Rozczyn:

Na palniku podgrzewamy mleko do momentu, aż będzie ciepłe (ale nie gorące). Zdejmujemy z płyty. W palcach rozkruszamy drożdże i wsypujemy je do podgrzanego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość rozkręcamy rogalką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10 min.2aaCiasto:

W osobnej misce przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy mniejszą połowę szklanki cukru, jedno jajko, 4 żółtka, ew. rodzynki. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i ręcznie wyrabiamy ciasto (ok. 5 min).3aa

4aaPo 5 min wlewamy roztopione i przestudzone masło (ciepłe, nie gorące) i wyrabiamy z pozostałymi składnikami, aż masa będzie „odchodziła” od ręki. Pod koniec przyprawiamy szczyptą soli.blCiasto delikatnie oprószamy mąką po powierzchni, a następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).bllFarsz.

Masę z puszki łączymy ze sparzonym i zmielonym makiem.1aaWyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy nadając jej kształt prostokąta. Każdy placek pokrywamy odrobiną ubitego białka.nnnNakładamy masę makową, pozostawiając ok. 1,5 cm odstęp od brzegów.jjjZawijamy jak roladę wg rysunków.iii

kkMiejsca zakończenia podkładamy pod spód. Makowce wykładamy na posmarowaną margaryną blachę.DSCF0377Rolady wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni + termoobieg) na 15 min.  Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170/175 stopni i zostawiamy w niej ciasto na ok. 25/30 min (aż się zarumieni/lekko zbrązowieje). Po wyłożeniu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem (niekoniecznie).DSCF0399Smacznego!

26 Komentarzy w
“Inspiracje kulinarne. Makowiec krok po kroku.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE