Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Pavlova czekoladowo-malinowa.

Pavlova to australijski deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, dla której to po raz pierwszy go przyrządzono. Składa się z trzech warstw: bazę stanowi ogromna ilość bezy, wierzch – bita śmietana, która udekorowana jest świeżymi, sezonowymi owocami. Nie da się ukryć, że ten kolorowy przekładaniec jest słodkim, a co za tym idzie dość kalorycznym smakołykiem, w dodatku jego chrupiąca, rozpływająca się w ustach pianka uzależnia… Ale jak gorzkie byłoby nasze życie, gdybyśmy nie osładzali je raz od czasu takimi pysznościami! Tym bardziej, że autorem przepisu jest sama Nigella Lawson! Muszę zaznaczyć, że poniższy torcik po raz pierwszy zaserwowała mi moja bliska i utalentowana sąsiadka (Zosiu – dziękuję za inspirację), która jak mało kto potrafi wykonywać takie cuda!

Niebo w gębie – to chyba właściwy komplement! To jeden z tych deserów, który zawsze wzbudza zachwyt gości! Zakładam, że długo nie musiałabym przekonywać Was do jego wykonania:) Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Ilość porcji/ 8-10

Skład (baza czekoladowo-bezowa)

6 białek

300 g cukru pudru

3 łyżki kakao (przesiać)

1 łyżeczka octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego

50 g gorzkiej czekolady (posiekać)

 

Skład (wierzch)

500 ml śmietany kremówki

500 g malin (lub innych kwaskowych owoców np. porzeczek)

3 łyżki stołowe ciemnej czekolady (zetrzeć na grubych oczkach)

1news - 1

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Siekamy czekoladę.
  3. Białka ubijamy na lśniącą masę, po czym dodajemy po łyżce cukru, wciąż miksując do momentu, aż masa stanie się sztywna i gładka.
  4. Dodajemy posiekaną czekoladę, kakao, ocet i bardzo delikatnie mieszamy, do otrzymania jednolitej masy.
  5. Na blachę nakładamy kilka kleksów bezy, następnie papier do pieczenia. Dzięki temu papier nie będzie się przemieszczał.
  6. Otrzymaną masę przekładamy na blachę i formujemy z niej koło o średnicy ok. 23 cm.
  7. Bezę wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 60 – 75 min (beza powinna być krucha z zewnątrz, a po włożeniu wykałaczki – wilgotna i ciągnąca się w środku), a następnie  wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ją do wyschnięcia.
  8. Upieczoną i schłodzoną bezę wyjmujemy z piekarnika.
  9. Ubijamy śmietanę, a następnie pokrywamy nią wierzch bezy. Dekorujemy owocami (ja użyłam malin, ale większość owoców, zwłaszcza tych kwaskowych będzie tu pasowało). Posypujemy startą czekoladą.

1a - 1Smacznego!

34 Komentarze w
“Inspiracje kulinarne. Pavlova czekoladowo-malinowa.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE