Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Chleb bananowo – czekoladowy.

Na dobry początek tygodnia mam dla Was pyszną inspirację kulinarną. Chleb bananowy, który jedynie kształtem przypomina tradycyjny bochenek, bo smakuje jak ciasto i wprost „prosi się” o towarzystwo kawy:) Tym razem inspirowałam się przepisem samej Marthy Stewart, która od lat uchodzi za kreatorkę „stylu życia”, a jej książki, w tym kulinarne, sprzedają się w milionowych egzemplarzach.4 - 1Ta pyszna mieszanka bananowo-czekoladowa zaskoczy niejednego z Was puszystą konsystencją i rozpływającym się, wilgotnym „środkiem”. Najlepsze jest to, że w takim stanie ciasto pozostaje „nienaruszone” nawet do kilku dni, o ile wytrzyma, bo ze mną było zaledwie dwa, sami zgadnijcie dlaczego…;) Obecnie jest najlepszym wypiekiem mojego męża, co bardzo mi schlebia!:)

Co ciekawe, mimo, że przepis wydaje się bardzo łatwy, bo polega głównie na miksowaniu kolejno dodawanych składników, jedynie ich staranne przygotowanie zapewnia kulinarny sukces. Z tego też powodu dopiero za drugim podejściem byłam w pełni zadowolona ze swojego „dzieła”. Dlatego oprócz przepisu znajdziecie też kilka wskazówek, z pomocą których nie popełnicie moich „pierwszych i ostatnich” błędów, a Wasze ciasto będzie źródłem inspiracji dla innych:) Do dzieła!3 - 1Niezbędne akcesoria:

miarki kuchenne stalowe (1/4 CUP, 1/3 CUP, 1/2 CUP, 1 CUP)/

(ew. wyliczenia na podstawie ich pojemności, które znajdziecie w internecie)

podłużna forma na chleb

Składniki:

110 g masła

1 i 2/3 kubka (cup) mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 i 1/4 kubka (cup) cukru

2 jajka

3-4 dojrzałe banany

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka aromatu waniliowego

180 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W małej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W dużej misce ubijamy masło z cukrem (około 3 minuty), następnie dodajemy kolejno po 1 jajku, nie przestając miksować. Dokładamy zmiażdżone widelcem banany (ważne – patrz wskazówki poniżej), kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Do całości wsypujemy przygotowane wcześniej suche składniki wraz z posiekaną w drobną kostkę czekoladą (ważne – patrz wskazówki poniżej). Formę na chleb smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Po upływie czasu chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie ok. 10 min, następnie przekładamy na ruszt piekarnika do całkowitego ostygnięcia.2 - 1Wskazówki:

  1. Jajka, masło (niesolone), kwaśna śmietana powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Mąkę należy przesiać przez sitko, by uzyskać pulchniejszą masę.
  3. Banany muszą być dojrzałe (mieć brązowe plamki na skórce). Jeśli nie są wystarczająco „rozwinięte”, wystarczy włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok 15 min w skórce.
  4. Banany muszą być zmiażdżone widelcem. Ich zmiksowanie nie wydobędzie pełnego smaku.
  5. Czekolada musi być posiekana nożem w drobną kostkę. Jej starcie spowoduje wchłonięcie czekolady w ciasto, co w rezultacie uniemożliwi jej wypłynięcie na wierzch i wyeliminuje efekt „rozlania się w ustach”.
  6. Posiekaną w kostkę czekoladę należy lekko oprószyć mąką, by nie opadła na samo dno naczynia.

da - 1Powodzenia!

26 Komentarzy w
“Inspiracje kulinarne. Chleb bananowo – czekoladowy.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE