Just Basic Girl

by Małgorzata Ostrowska

Inspiracje kulinarne. Muffiny rabarbarowo – cytrynowe.

Z okazji Dnia Mamy, więc i dla siebie serwuję dziś pyszne muffiny! Te kształtne babeczki należą do moich ulubionych łakoci, więc nie mogło ich dziś zabraknąć na stole! Fakt, że można przyrządzać je z na słodko czy słono, bo świetnie komponują się z różnymi dodatkami (z jagodami i czekoladą znajdziecie tutaj), poszerza ich zastosowanie i wzbogaca kulinarne eksperymenty. Jako, że warto, a nawet trzeba wykorzystywać dobrodziejstwa sezonu, dziś w asyście rabarbaru! Ze względu na swoje walory smakowe to różowe warzywko (bywa też czerwone i zielone) wraz z cytryną znakomicie komponuje się z ciastem, tworząc słodko – kwaśny, orzeźwiający duet. Co istotne – muffiny są pulchne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Przepis bardzo szybki i łatwy do odtworzenia! Wystarczą chęci! Zapraszam:)

Składniki na 12 sztuk:

30 dag mąki pszennej tortowej/opcjonalnie pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 duże jajka

150 ml oleju rzepakowego/opcjonalnie słonecznikowego

15 dag drobnego cukru do wypieków

20 dag kwaśnej śmietany 12%/opcjonalnie jogurtu naturalnego

skórka z 2 cytryn

2 łyżki soku z cytryny

45 dag rabarbaru

Dodatkowo:

cukier granulowany do posypania muffinów

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do pierwszego naczynia przesiewamy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną) i delikatnie mieszamy je ze sobą. Odstawiamy. W drugim naczyniu przy użyciu trzepaczki łączymy jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Do mokrych składników dodajemy wcześniej przygotowane suche i za pomocą szpatułki tworzymy jednolitą masę. Na koniec dodajemy rabarbar, pocięty w 1 cm kawałki. Całość mieszamy.4new - 1Powstałe ciasto wlewamy do 12 foremek (najlepiej sztywnych, ale mogą być też tradycyjne) w taki sposób, by pokryć 3/4 wysokości ścianki każdej papilotki. Wierzch muffinów posypujemy cukrem.niu - 1

Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na około 25 minut (bez termoobiegu). Po upływie czasu metodą suchego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, ewentualnie pieczemy jeszcze kilka minut (pod koniec możemy włączyć termoobieg). 3new - 1Smacznego!
2new - 1

 

52 Komentarze w
“Inspiracje kulinarne. Muffiny rabarbarowo – cytrynowe.”

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany

CLOSE
CLOSE